LARNAGE STEEN

bespaar tot 50% op uw energiekosten

Oorsprong van de Larnage steen

De Larnage steen wordt gewonnen uit het Rôhne gebied in Zuid-Frankrijk, zo’n 90 kilometer onder lyon.

In Zuid-Frankijk wordt de witte aarde van de Larnage steen al sinds 1840 gebruikt bij het bouwen van broodovens. De buitengewone thermische eigenschappen en bestendigheid ontstaat door de samenstelling en het bakproces van de Larnage steen. Daarnaast biedt Larnage heel wat andere voordelen.

Eigenschappen van de steen

De Larnage staan kent de volgende eigenschappen:

–           een snelle opwarming
–           grote warmteopslagcapaciteit
–           geleidelijke warmteafgifte

Allemaal eigenschappen die interessant zijn als u op zoek bent naar een efficiënte elektrische verwarming.
De aarde van de Larnage steen heeft ook het voordeel de luchtvochtigheid van de omgeving te bewaren. U heeft dus geen gevoel van droogte, zoals bij traditionele centrale verwarming.

De Larnage aarde zorgt voor een centrale elektrische verwarming van uitzonderlijke kwaliteit en buitengewoon comfort door de unieke technologie.

Samenstelling van de Larnage aarde

De aarde van de Larnage steen is samengesteld uit veldspaat, silicium en kaoliniet.

Veldspaat is een mineraal. Veldspaten zijn de belangrijkste groep mineralen in de aardkorst.
Silicium behoort tot de groep silicatien. Ze vormen de belangrijkste bestanddelen van de aardmantel en aardschors.
Kaolienen zijn witte kleisoorten, ze zijn kruimelig, hittebestendig (smeltpunt boven 1800C graden) en voornamelijk samengesteld uit kaoliniet (=aluminiumsilicaten).

Van oorsprong werden deze aangetroffen in China waar ze gebruikt werden voor de fabricatie van porselein.

Radiator obv Larnage Steen
Larnage zijkant

Fabricatie

De Larnage steen
wordt afgegraven en in bassins gelegd om de aarde te wassen en het afval te verwijderen. De drie bestanddelen (veldspaat, silicium en kaolien) worden van elkaar gescheiden. Later in het proces worden deze weer met elkaar vermengd, dit keer in de juiste doseringen.

Dit mengsel wordt vervolgens gemalen en na toevoeging van 18% water gekneed om een mooie brij te verkrijgen. Deze brij wordt geperst tot tegels die gedurende 21 dagen te drogen worden gelegd in een overdekte maar niet afgesloten hangar. Zo verloopt het droogproces traag en regelmatig.

Vervolgens wordt deze brij 36 uur lang gebakken in een ronde oven. De eerste 15 uur loopt de temperatuur in deze oven geleidelijk op naar 1100C graden, waarna deze 6 uur kookt en daarna in 15 uur weer geleidelijk afkoelt naar de omgevingstemperatuur.

Dankzij deze lange baktijd ondergaat de Larnage steen tegel helemaal geen thermische shock en breekt of splijt deze niet. Dan worden de tegels teruggebracht naar de assemblage waar er een weerstand in de uitsparingen van de tegels wordt geplaatst, mortel aangebracht om de weerstand op zijn plaats te houden waarna de tegels in de radiatoren behuizingen worden geplaatst.

Bekijk in deze video het productieproces van de batirad ratiator:

Waarom aluminium?

Aluminium is na zilver en koper de beste warmtegeleide. De aluminiumlegering zorgt voor natuurlijke convectie en stralingswarmte om de opgeslagen warmte gelijkmatig te verspreiden

Larnage radiator Heat Save

Batirad

De Batirad radiatoren zijn voorzien van een aluminium behuizing waarin de Larnage steen is bevestigd. De tegels in de radiatoren maken gebruik van accumulatie, door warmte op te slaan en deze daarna geleidelijk weer af te geven zonder constant stroomverbruik. De zachte gelijkmatige warmte geeft een aangenaam gevoel, constante temperatuur en een ideale luchtvochtigheid.

De radiatoren zijn onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te plaatsen. U heeft geen installateur, buizen, reservoirs of verwarmingsketel meer nodig.

Batirad is eenvoudig en comfortabel. Benieuwd wat u kunt besparen? U kunt hier het verschil berekenen!